Sunday, May 31, 2009

Κάπνισμα: Μερα: Προβληματισμοί-Μερος Α


Ναι, μάλιστα, συμφωνοι όλοι Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος σήμερα Να προσθέσω, λακωνικά, τον ...σκεπτικισμό μου (υπό μορφήν αλλεργίας, σχεδόν!) γιά όλες τις "Παγκόσμιες Ημέρες" συλλήβδην. Οι σταθεροί αναγνώστες τον έχουν υποστεί επανειλημμένα, αλλά λέω μήπως εδώ, στο μπλογκ του Γουγκλ περάσει και κανενας ..καινούργιος!

Παγκόσμια Μέρα, λοιπόν, κατά τον (κυνικό, ομολογώ) ορισμό μου είναι μιά μέρα που αφιερώνουμε σε έναν ευγενή στόχο για να ..εξιλεώσουμε τις ατομικές και συλλογικές μας ευθυνες γιά όσα ΔΕΝ κάνουμε τις υπόλοιπες 364!

Ισχύει, λοιπόν, και για το κάπνισμα-Θα έλεγα, μάλιστα, πολύ περισσότερο για το κάπνισμα.

Επιχείρημα υπέρ του, ουδέν Δεν θα βρειτε, και να ψάξετε όπου θέλετε Μιλώ σαν λογικός άνθρωπος Αν θέλετε και σαν γιατρός-δεκαπλασιάζω την ένταση.

Θα συνιστούσα να αποφύγετε (οι, γνωρίζοντές με, πιό ..σφοδροί πολέμιοι!) την σοφιστεία "Δεν πείθεις, διότι ακόμα καπνίζεις" Να δωσω μια φραση που βρηκα στο μπλογκ του Νικου Δημου (δεν θυμαμαι αν δική του ή από σχόλιο) όταν κουβέντιαζαν περί Μίκη ή Μάνου και κάποιοι έβαλλαν λόγω της προσωπικής ή πολιτικής προϊστορίας εκάστου "Στους παπάδες να ακούτε ο, τι λένε και να μην κοιτατε τι κάνουν, ενω στους μουσικούς να κοιτάτε ο, τι κάνουν και να μην ακούτε τι λένε!" Εάν κάποιος απευθύνεται στον γιατρό για ο, τιδήποτε αναζητά απάντηση (με βαση όσα ξέρει ο γιατρός, βέβαια, και αν ξέρει!) για το δικό του πρόβλημα-όχι για το ..καλώς έχειν του ιατρού! Και, βεβαιότατα, η άσκηση προληπτικής ιατρικής και ατομικής ενημέρωσης είναι μέρος της αποστολής του επαγγελματία υγείας (επαγγελματία με την ακριβή έννοια-οχι του ασκούντα την ιατρική ιδιωτικώς!) που σημαίνει ότι ο γιατρός θάπρεπε, αν θέλει να ειναι σωστός με τον όρο της επιστημης και τεχνης του, στον νεαρό υπέρβαρο, ενδεχομένως και καπνιστή, που προσέρχεται με πονόλαιμο να του τονίσει και την ανάγκη αλλαγης τρόπου ζωης (ελληνιστί lifestyle!) από το να του συνταγογραφήσει απλά "μιά αντιβίωση" (χώρια, που για να πω και τον λοιμωξιολογικό πόνο μου, συνηθως απλά συνταγογραφεί αντιβιοτικό χωρίς καν να κανει τον κόπο να ..εξετασει τον ασθενη-συνηθέστατα έχοντα απλή ίωση!)

Να δωσω τον λόγο στον αγαπημένο μου ξάδελφο και καρδιολόγο Χριστόφορο Ολύμπιο που πρόσφατα τράβηξε έναν ..Φιλιππικό (δικαιολογημένα, Μακεδόνας είναι στην καταγωγή!) κατά του καπνίσματος, των καπνιστών, συλλογικά και εμού, προσωπικά! Παρά το προσωπικό υφος και την προσωπική μαρτυρία του, αφού ηδη το ανηρτησε ως σχόλιο, νομίζω ότι δικαιούμαι να επαναλάβω εδώ

" ο Ο Ιατρός Χριστόφορος Ολύμπιος έγραψε στις Τετάρτη, 20 Μαΐου 2009 9:01 μμ: Δεν μπήκα στο κόπο να διαβάσω τις παραπομπές που έχεις, αλλά να υπάρχουν ΓΙΑΤΡΟΙ ( με κεφαλαία γράμματα και σε γνώσεις και σε ανθρωπιά, όπως εσύ ξάδελφε) που εξακολουθούν να "εφευρίσκουν¨ δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν τ' αδικαιολόγητα, δηλαδή τη βλαβερή επίδραση του καπνού και στους καπνίζοντες αλλά και στους παθητικούς καπνιστές (που μας έχετε μεταμορφώσεI όλους λόγω του δικαιώματος σας (διάβαζε ΕΞΑΡΤΗΣΗ του καπνιστή=εξαναγκασμός, βιαοπραγία κατά του μη καπνιστή) το θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ (και αυτό με ΚΕΦΑΛΑΙΑ). Τελεία και παύλα. Υ.Γ 1. Δείξτε μου ένα κλειστό χώρο που ένας μη καπνιστής διαμαρτυρήθηκε ότι ενοχλείται από το κάπνισμα των υπολοίπων (αν φυσικά τολμήσει) και που δεν κάγχασε απαξιωτικά όλη η υπόλοιπη ομήγυρις (εξακολουθώντας φυσικά να φουμάρει αρειμανίως). Και τι θέλετε να σας πεί εκείνη την ώρα για να μη καπνίσετε, τα προσωπικά του δεδομένα, το ιστορικό του; Οτι είναι ασθματικός; Οτι έχει καρκίνο του ανώτερου αναπνευστικού; Οτι...Μήπως εξάλλου θα τον καταλάβετε και θα κάνετε τον "κόπο' να μην καπνίσετε; Υ.Γ 2. Μου αρέσει πάντως (το ομολογώ) όταν βλέπω όλους εσάς τους καμπόσους παλληκαράδες καπνιστές και ταξιδεύετε σε χώρες προηγμένες (που όλοι παραδεχόμαστε- ΗΠΑ. Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, κ.λ.π), που ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ ταξιδεύετε 11 ώρες χωρίς τσιγάρο (ενώ δεν αντέχετε ένα τέταρτο στην Ελλάδα μεταξύ σαλάτας και κύριου πιάτου, που βγαίνετε μέσα στο καταχείμωνο με -2-3 θερμοκρασία, που στοιβάζεστε σαν φυλακισμένοι σε μερικά τετραγωνικά -μαζί με άλλους νταλκαδιασμένους- σε υποτιμητικούς χώρους στα μεγάλα αεροδρόμια του εξωτερικού, στα μεγάλα ξενοδοχεία για λίγες ρουφηξιές καρκίνου, καρδιοπάθειας κ.ο.κ. Εκεί βλέπετε δεν περνάει η μαγκιά σας και το -δήθεν- δικαίωμα σας στη αυτοδιαχείρηση της υγείας σας και άλλα κουραφέξαλα. Υ.Γ 3. Και μη δω γραμμένη καμμιά βλακεία περί αυταρχικών, υπερβολικών απόψεων μου κ.λ.π. Οσα γράφω η φωνή είναι κύριοι καπνιστές, το κλάμα αν προτιμάτε όλη την αλήθεια, ενός ενήλικα βέβαια τώρα (παιδιού όμως στη σχέση με τον αγαπημένο του πατέρα), να τον βλέπει να αγκομαχά και να ξεψυχά για καμμιά 10 χρόνια συνέχεια αναζητώντας λίγα ml οξυγόνου. (Μετά βέβαια 50 χρόνια Παπαστράτου....) "

[συνεχίζεται!]

3 comments:

  1. Και λίγα γράψατε φίλτατε...

    Για αυτό εγώ στο ιατρείο δεν έχω ΟΥΤΕ ΤΑΣΑΚΙ...

    Στο μαγαζί μου δεν μπαίνει κάπνα...

    ReplyDelete
  2. Σωστά Γιώργο Αλλά, σημασά έχει τι θα κάνουν σε ολα τα ...μαγαζιά! Δες και το μέρος Β και πες μου

    ReplyDelete
  3. Εχω υπάρξει καπνιστης και ξέρω πολύ καλα την αλυσίδα που με εδενε με την νικοτνη. Δεν είναι εύκολο να σπασει αλλα δεν είναι και αδυνατον. Για μένα το βασικότερο ήταν να βρισκομαι σε άκαπνο περιβάλλον και γι αυτό καταφερα να το κοψω έκτος Ελλαδος. Με το που γυρισα όμως δεν μπορουσα να παω ΠΟΥΘΕΝΑ!! Στην αρχη πνιγομουνα και μετα μου ερχονταν παλι η επιθυμια να καπνισω. Μονο το καλοκαιρι που ηταν ανοιχτα τα μαγαζια ηρεμουσα. Πιστευω ότι πολλοι θα μπορεσουν να το κοψουν τωρα.

    ReplyDelete