Saturday, May 30, 2009

Η πρώτη φορά της Τσέλση




Το πρώτο από τα 4 Κύπελλα της Τσέλση, οπως έγραφα το 2007 ήταν σημαντικό και για μας (τους ανω των 40, εννοώ!) τηλεοπτικά. Στις 11 Απριλίου του 1970 η ΕΡΤ, ΕΙΡ ή ΕΙΡΤ τότε, κάνει την πρώτη ζωντανή μετάδοση Τελικού Κυπέλλου Αγγλίας από το Γουέμπλεϋ. Είναι η πρώτη φορά που μεταδίδεται αγώνας που δεν συμμετάχει ελληνική (ή μάλλον η Εθνική Ελλάδος, μόνο λίγα ματς της είχαν δοθεί σε ζωντανή μετάδοση-πχ Ελβετία 4-1 Καυτατζόγλειο, Ρουμανία 1-1 εκτός( Αφού και στον προηγούμενο Τελικό Πρωταθλητριών Μιλαν-Αγιαξ στο Μπερναμπέου η σύνδεση έγινε στο δεύτερο ημίχρονο.
Την μέρα αυτή, όμως, Γουέμπλεϋ, από το τελετουργικό στην αρχή, με τον απαράμιλλο σχολιασμό, φυσικά, του Γιάννη Διακογιάννη, τραγούδια κι ένα στάδιο να ψέλνει, σχεδόν, το Abide with me, επίσημο ύμνο του Τελικού. Και οι δύο ομάδες Τσέλση και Ληντς-να ξεκινούν σε ένα βαλτωμένο τερραίν.
Παίκτες που τους ξέραμε από τις εφημερίδες και το ραδιόφωνο, τώρα από το πρώτο λεπτό ζωντανά, στα μάτιά μας να κάνουν τάκλινγκ στην λάσπη, σουτ, αποκρούσεις. Τα ονόματα των Τζακυ Τσάρλτον, Κουκ, Μπρέμνερ, Οσγκουντ, Τζάϊλς, Μπονέττι δεν ήταν άγνωστα, αλλά τώρα βλέπαμε το παιχνίδι. Που τελείωσε ισόπαλο, 2-2, και μετα την παράταση για να λυθούν οι διαφορές μετά 18 βράδια στο Ολντ Τράφφορντ (και στους δεκτες μας, ξανά) με το Κύπελλο στην Τσέλση (φυσικά, σεβόμενος εαυτόν και ο δεύτερος Τελικος είχε ανατροπή και παράταση)
Από κεί ξεκίνησε μία σχέση σχεδόν ερωτική με το εγγλέζικο ποδόσφαιρο και τους ασπρόμαυρους δέκτες που έκανε ή ισχυροποίησε δεσμούς εκατοντάδων ελληνων φιλάθλων με την Μαντσεστερ, την Λίβερπουλ, την Τοττεναμ, την Τσέλση, την Αρσεναλ και άλλων.


Τσέλση-Ληντς , λοιπόν 2-2 Γουεμπλεϋ (20 Τσαρλτον , 42 Χάουσμαν, 81 Τζοουνς 84 Χατσινσον) http://www.youtube.com/watch?v=8TZtiMQKK9g&feature=related




Στο Ολντ Τραφφορντ 2-1 (Τζοουνς 34-Οσγκουντ 78, Γουέμπ 104) Τα γκολ εδω http://www.youtube.com/watch?v=CHCtjWSvIPc


No comments:

Post a Comment