Monday, June 1, 2009

Αντίο Πάολο











Ενας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών έκανε την τελευταία εμφάνισή του , χθες, στην Φλωρεντία Λίγο πριν συμπληρώσει τα 41 του, έχοντας κερδίσει τα πάντα, αλλά κυρίως τον σεβασμό των αντιπάλων που τον αποχαιρέτησαν με πολύ περισσότερη θέρμη από ο, τι οι δικοί του οπαδοί Δεστε τι λένε οι γιουβεντίνοι πχ αντίπαλοι

Πάολο Μαλντίνι
Στην 901η του εμφάνιση, πριν 7 μερες, τελευταιο του ματς εντός έδρας και ήττα της Μίλαν από την Ρόμα Ο μεγάλος αρχηγός της ομάδας του Μιλάνου, είδε τους οργανωμένους οπαδούς των «Curva Sud» να τον αποδοκιμάζουν τόσο λεκτικά, όσο και με αρκετά αναρτημένα στο «Μεάτσα», πανό. Υπήρξαν και οι άλλοι που δεν ξέχασαν Ενα παρατεταμένο «standing ovation», ένα μακρόσυρτο «grazie»
Χθες, στην 902η συμμετοχή του σε επίσημο ματς των "ροσονέρι" (έχει και 126 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα της εθνικής Ιταλίας), ο Πάολο Μαλντίνι είδε νικη με 2-0, επίτευξη του στοχου εισοδου της Μίλαν στο Τσάμπιονς Ληγκ και το τελος στην 24ετή καριέρα του στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.
Καριέρα με 902 συμμετοχές με τη φανέλα της Μίλαν, οι 647 εκ των οποίων στο πρωτάθλημα της Serie A και οι υπόλοιπες σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σκοράροντας συνολικά 36 τέρματα (τα 29 με τη Μίλαν, τα 7 με την εθνική ομάδα)
Ο Πάολο Μαλντίνι γεννήθηκε στις 26/06/1968 στο Μιλάνο 20η Ιανουαρίου του 1985, ο 16χρονος Πάολο πραγματοποίησε την πρώτη του συμμετοχή σε εκείνο το πρωτάθλημα, αντικαθιστώντας τον τραυματία Σέρτζιο Μπατιστίνι, στο παιχνίδι με την Ουντινέζε.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Πάολο Μαλντίνι κατέκτησε 7 πρωταθλήματα Ιταλίας, 1 Κύπελλο, 5 Σούπερ Καπ, 5 Κύπελλα Πρωταθλητριών (τα τρία ήταν Champions League), 5 Κύπελλα UEFA, 2 Διηπειρωτικά και 1 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων, με την Μίλαν.
Συν μερικά σπάνια ρεκορ
Συμμετοχές σε τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ: 8 (όσες και ο Φρανσίσκο Χέντο της Ρεάλ Μαδρίτης)
Γρηγορότερο γκολ σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ: 53'', κόντρα σε Λίβερπουλ το 2005 στην Κωνσταντινούπολη
Μαζί με τον Τσέζαρε Μαλντίνι, το μοναδικό ζευγάριο πατέρα-γιου που κατακτούν το Τσάμπιονς Λιγκ ως αρχηγοί φορώντας την ίδια φανέλα (ο Τσέζαρε το 1969, ο Πάολο το 2003 και το 2007)
Ημερομηνίες σταθμοι στην καριέρα του
20 Ιανουαρίου 1985: Ντεμπούτο στη Serie A
18 Σεπτεμβρίου 1985: Ντεμπούτο στα ευρωπαϊκά Κύπελλα
31 Μαρτίου 1988: Ντεμπούτο στην Εθνική ανδρών της Ιταλίας
19 Φεβρουαρίου 1989: 100ο παιχνίδι του στη Serie A
29 Μαρτίου 1997: Σπάνιο γκολ του Πάολο Μαλντίνι στην Εθνική: στο Τριέστε με τους "ατζούρι" να έχουν προπονητή τον πατέρα του, Τσέζαρε
15 Μαρτίου 2003: 500ο παιχνίδι του στη Serie A
25 Σεπτεμβρίου 2005: 571ο παιχνίδι του στη Serie A (έσπασε το ρεκόρ του Ντίνο Τζοφ)
16 Φεβρουαρίου 2008: 1000ο παιχνίδι στην καριέρα του με τη φανέλα της Μίλαν και της Εθνικής Ιταλίας
31 Μαΐου 2009: 902ο και τελευταίο παιχνίδι του με τη φανέλα της Μίλαν
Και ο συνδεσμος με το ...ΟΑΚΑ
23-5-2007: Από τα χέρια του Μισέλ Πλατινί, του προέδρου της UEFA, ο Πάολο Μαλντίνι, που για 22 χρόνια αγωνίζεται στη Μίλαν και έχει φτάσει πέντε φορές στην κορυφή της Ευρώπης (!), πήρε το Κύπελλο του Champions League και το σήκωσε ψηλά στον ουρανό της Αθήνας! Οπως και το 1994, έτσι και τώρα. Η Μίλαν και ο Πάολο Μαλντίνι έγραψαν ιστορία. Τότε απέναντί τους ήταν η Μπαρτσελόνα, τώρα η Λίβερπουλ.
Αξια αναφοράς, από την άλλη, η στάση των οπαδών της Λίβερπουλ, οι οποίοι αν και ηττημένοι δεν σταμάτησαν να τραγουδούν το «You ’ll never walk alone», ενώ χειροκρότησαν και τους παίκτες της Μίλαν, όταν αυτοί πέρασαν από μπροστά τους στον καθιερωμένο γύρο του θριάμβου.Μάλιστα, αμέσως μετά τον πρώτο γύρο των πανηγυρισμών, οι παίκτες της Μίλαν κινήθηκαν προς την πλευρά των Βρετανών οπαδών, για να τους ανταποδώσουν το χειροκρότημα!
Οντας εκεί, ανάμεσά τους, και χειροκροτώντας την Μίλαν ήξερα πως το μεγαλύτερο χειροκρότημα ηταν γι αυτόν τον παίκτη (39 ετών εκείνο το βραδυ) με το πιό σημαντικό βιογραφικό στα ευρωπαϊκά γήπεδα
Α, και κάτι άλλο Δεν τον θυμαμαι ποτέ να κλαδευει αντίπαλο
Αντίο Πάολο

No comments:

Post a Comment