Wednesday, June 3, 2009

Μια ιστορική ταινία ..καταστροφής




























Στα χαρτιά ήταν η χρυσή ευκαιρία για τον Ντέϊβιντ Νιβεν

Επικό φιλμ, με την σφραγίδα των στούντιο του Αλεξάντερ Κόρντα και, κυρίως, την ευκαιρία να υποδυθεί τον εθνικό ήρωα της Σκωτίας, ενα είδος Θρυλου οπως ο Μαρμαρωμένος ασιλιάς σε μας Τον Κάρολο Εδουάρδο Στιούαρτ, που πέρασε στην ιστορία ως Bonnie Prince Charlie Ο Ντέϊβιντ Νίβεν ήταν Σκωτσέζος στην καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του Οσο ζούσε επέμενε (αγνωστο αν ακούσια ή εκούσια) πως είχε γεννηθεί στο Kirrimeur του Angusshire αλλά βρέθηκε πιστοποιητικό γέννησής του που αναφέρει τόπο Belgrave Mansions στο Λονδίνο, το 1910.

Στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο ο Νιβεν αναφέρει πώς, νεαρός αξιωματικός έκανε μαζί με άλλους σκωτσέζους την κλασσική ..αντιστασιακή, σκωτσέζικη πρόποση στα επίσημα δείπνα του αγγλικου ναυτικού. Οταν εκαλούντο όλοι, όρθιοι, να πιουν στην υγεία του Βασιλέως, εκείνοι πέρναγαν τα ποτήρια τους πάνω από τα ποτηρια με το νερό Αυτό θεωρείται πρόποση "to the King across the water", στον αληθινό, δηλαδή, βασιλιά που βρίσκεται "across the water" πέρα από την Μάγχη (ο τελευταίος των Στιούαρτ ειναι θαμενος στην Ρώμη, και κατά τον θρύλο τα βραδια ακούγεται μιά γκάϊντα να παίζει στην εκκλησία)
Ετσι τώρα, ο Νιβεν εκαλείτο να υποδυθεί τον Bonnie Prince Charlie στο ομωνυμο φιλμ Η Μάργκαρετ Λέϊτον έκανε την Φλόρα ΜακΝτόναλντ (όσοι πίνετε Drambuie θα ξέρετε την ιστορία!) και ο Τζακ Χωκινς ήταν το μόνο καλό -κατά τον Νίβεν-που του έτυχε Εγιναν φίλοι Και καθως ηδη ειχαν βαψει ξανθα τα μαλλιά του Νίβεν και του ειχαν ξυρίσει το σημα κατατεθέν μουστάκι του (πάντως, οπτικά, πέτυχαν κάποια ομοιότητα με το πρωτότυπο!) η πρώτη ερώτηση ήταν “I asked Jack to tell me honestly if I looked like a prick. He said, ‘Yes, and so do I.’ And he did too. We all looked like pricks,” Πιστευω αντιληπτά τα αγγλικά -αν οχι, ρωτάτε για το "prick"!
H ταινία υπήρξε καταστροφική από όλες τις πλευρές Κινηματογραφικά, τεχνικά, εισπρακτικά και μάζεψε μερικές από τις χειρότερες κριτικές όλων των εποχών , τόσο συνολικά όσο και ατομικά για τον Νίβεν Μια από αυτές έγραφε "Ειναι θλιβερό το θέαμα του ΝτέϊβιντΝίβεν να προσπαθεί να εμψυχώσει τους σκληροτράχηλους Χαϊλάντερς με μιά φωνή που δεν θα τράβαγε ούτε την προσοχή του σερβιτόρου σε κοσμικό εστιατόριο!"
Τι άλλο να πάθαινε..Ε, έπαθε Μιά μέρα βρήκε μια κοπέλα να κάθεται στην ..εξατομικευμένη (ξέρετε, αυτες τις πάνινες πολυθρόνες που γραφουν το όνομα του πρωταγωνιστή στην πλάτη τους) καρέκλα του μιά άγνωστη κοπέλα Πριν ..εκραγεί ο Χώκινς πάλι έσπευσε "πρόσεξέ την λίγο" του είπε "Δεν έχω ξαναδεί πιό όμορφη κοπέλα" (λογικό-πού να την δει, στα βουνά που γυρίζανε!) Ο Νίβεν την πρόσεξε Τόσο, που δεκα μερες μηνα μετά πρότεινε στην Σκανδιναβή κυρία Hjordis Tersmeden, να πάρει το ..επώνυμο Νίβεν μόνιμα! Παντρευτηκαν στο Λονδίνο, (τελευταια φωτογραφία από άνω) αλλά τα λόγιά του στον κουμπάρο του "Tomorrow, Trubshawe, I am going to get married again, thereby quite possibly making the greatest mistake of my life." βγηκαν αληθινά.
Δεν χώρισαν ποτέ, τα χρόνια του γάμου τους, όμως, ηταν μεγαλύτερη καταστροφή. Αλλά, αυτό είναι μιά άλλη ιστορία (θα δείτε την εγγραφή, σύντομα-εχει και αρκετό ..κουτσομπολιό)

No comments:

Post a Comment