Wednesday, June 3, 2009

Η άποψη ενος φαρμακοποιού και φιλου για το τσιγαρο


O καλός φίλος κ.Μανώλης Μιτάκης, φαρμακοποιός και από τις πιό γλαφυρές πένες στον χώρο της υγείας (δεστε το ιστολόγιό του http://emitak.blogspot.com/ και θα συμφωνήσετε) έκανε ένα σχόλιο στην περί καπνίσματος εγγραφή της 31/5 στην άλλη σελίδα Επειδή στέκει αυταρκέστατα ως άρθρο και θίγει πολλά, σχεδόν τα πάντα, με έξοχο τρόπο, κατόπιν αδείας του το αναδημοσιεύω ολόκληρο εδώ


Οι απόψεις ενός Φαρμακοποιού για το τσιγάρο

Μ.Μιτάκης

Καταθέτω τις αποψεις μου απο την ταπεινή σκοπιά του φαρμακοποιού. Είμαι σίγουρος ότι η αποψη μου ακούγεται "εμπορική" κι ας μην έχω φαρμακείο. Ελπίζω όμως η "αρχή της μεθόδου" να είναι σωστή και εφαρμόσιμη:
Τσιγάρο: Το πιο γνωστό OTC φάρμακο κατά της στιλπνότητας του δέρματος, σε κουτί των 20 και με λάθος κουπόνι!
Το κάπνισμα είναι μια κατάπτυστος συνήθεια προσομοιάζουσα με την χρήσιν των ναρκωτικών ουσιών. Αι βλαβεραί συνέπειαι της νικοτίνης είναι πασιφανέσταται και εις τον πλέον αδαήν λόγω της αγγειοσυσπάσεως των αγγείων ήτις προκαλείται δια της εισόδου του αλκαλοειδούς εις την συστηματικήν κυκλοφορίαν. Εκτός της νικοτίνης ο καπνός του τσιγάρου περιέχει και άλλας ουσίας τινάς όπως το βενζοπυρένιον, δια της χρήσεως του οποίου προκαλείται καρκίνος εις τα όργανα του σώματος. Αι μακροχρόνιαι συνέπειαι του καπνίσματος συμπεριλαμβάνουσιν δυο ακόμη νόσους του υπέρλαμπρου πολιτισμού μας, το έμφρακτον του μυοκαρδίου και το αγγειακόν εγγεφαλικόν επεισόδιον. Αποτελεί καθήκον μας προς το έθνος να αναλάβωμεν ιδίοις κόποις, τα ινία της προστασίας των νέων και κορασίδων ημών, από την βάρβαρον και επικίνδυνον δι τούτους συνήθειαν ίνα προάγομεν την κοινωνίαν της υγείας και ουχί της πνευματικής και σωματικής ασθενείας&&&&.
Κάπου εδώ, τελειώνει ένα ακόμα κήρυγμα για το τσιγάρο, το οποίο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μαζί με αλλά άρθρα επάνω στο ίδιο θέμα για να κατηχήσετε τους μη-καπνιστές πελάτες σας. Το αποτέλεσμα της κατήχησης , σε συνδυασμό με το επιμελές κρύψιμο του πακέτου των τσιγάρων σας από τον πρόσθιο πάγκο του φαρμακείου σας θα τονώσει το αίσθημα αυτοεκτίμησης των εμφραγματιών ηλικιωμένων χρόνιων πελατών σας που δεν καπνίζουν πλέον, καθώς και όλων εκείνων των πελατών σας που δεν γνωρίζουν είτε για πιο λόγο ήρθαν σε αυτήν την ζωή, είτε εκείνων των πελατών σας που πιστεύουν ότι είναι απόγονοι είτε του Ταρζάν είτε του Batman. Ένα μέρος της αυτοεκτίμησης των ανθρώπων αυτών θα το εισπράξετε και εσείς, διότι θα προτιμούν να προμηθεύονται τα φάρμακα τους από εσάς και όχι από τον απέναντι φαρμακοποιό που είχε την ατυχία να ξεχάσει να μην καπνίζει μπροστά τους είτε γιατί δεν σεβάστηκε τους πελάτες του είτε γιατί δεν σεβάστηκε το επάγγελμα του. Με την κατήχηση θα πετύχετε κι άλλα πράγματα. Κατ αρχήν θα βοηθήσετε χιλιάδες έφηβους να ξεκινήσουν το κάπνισμα, εξασφαλίζοντας έτσι με τα χεράκια σας τους μελλοντικούς σας πελάτες, εις βάρος τους φυσικά. Διότι ο έφηβος του 21ου αιώνα με την κατήχηση τύπου Γεροστάθη αντί να προβληματιστεί από την καταστροφικότητα του τσιγάρου, το ανάγει σε μέγιστη αρετή. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την Ψυχολογία οι νέοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να ξεχωρίζουν από το να προσέχουν. Γι αυτό και η ανάληψη ρίσκων θεωρείται από αυτούς δείγμα νιότης (Risk oriented behavior). Σύμφωνα με τον Skinner, εάν η ανάληψη ενός ρίσκου όπως αυτό του καπνίσματος οδηγήσει σε αυξημένη ευχαρίστηση για την συγκεκριμένη αυτή ενέργεια, μέσω της αποδοχής του κοινωνικού συνόλου στο οποίο το άτομο ανήκει, τότε καταγράφονται στη μνήμη του ατόμου αισθήματα ικανοποίησης και αυτο-επιβεβαίωσης. Η μνήμη αυτή θα ανασύρεται στην επιφάνεια κάθε φορά που το άτομο νοιώθει πτώση της αυτοεκτίμησης του για οποιοδήποτε λόγο. Ένα τσιγαράκι με τον πρωινό καφέ , σε έναν μη εμφαγματία, θα του δίνει πάντα την αίσθηση πως είναι ακόμα νέος αφού το ρίσκο που παίρνει δεν τον έχει ακόμη βλάψει και ούτε θα τον βλάψει ποτέ, ενώ η απόλαυση του τσιγάρου είναι η μέγιστη. Στην προσπάθεια σας να εξασφαλίσετε πελάτες με αυτόν τον δόλιο τρόπο, θα σας βοηθήσει αμέριστα το κράτος. Αυτό, που θεωρεί ότι οι διαφημίσεις για το κάπνισμα σε κάποιους χώρους επιτρέπονται και σε κάποιους απαγορεύονται. Αυτό που επιβάλλει στις καπνοβιομηχανίες να γράφουν στα πακέτα ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία, ενώ δίπλα ακριβώς τοποθετεί το δικό του κουπόνι που περιγράφει πόσα κερδίζει από την κατανάλωση ενός πακέτου τσιγάρων, χωρίς να είναι υποχρεωμένο να τα επενδύσει είτε σε αντικαπνιστική εκστρατεία είτε στην βοήθεια φτωχών καρκινοπαθών. Αυτό τέλος που δεν τολμά να τα βάλει ούτε καν με τους καπνοπαραγωγούς για πολιτικούς λόγους.

Ο επαγγελματίας Φαρμακοποιός έχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του καπνίσματος. Πρώτον, ως συνειδητοποιημένος επιστήμονας της υγείας δεν καπνίζει, η τουλάχιστον δεν καπνίζει εν ώρα εργασίας, και δεν επιτρέπει το κάπνισμα στο Φαρμακείο. Δεύτερον , δεν επιτρέπει στον εαυτό του να κάνει κήρυγμα. Ανταυτού, προτιμά δίνει σωστή και τεκμηριωμένη συμβουλή. Η συμβουλή αυτή ποτέ δεν είναι γενικής φύσης εκτός και εάν ρωτηθεί με μια γενική ερώτηση. Τρίτον, δεν χρησιμοποιεί ξεχωριστό stand με προϊόντα διακοπής του καπνίσματος! Αντί αυτού μοιράζει τα προϊόντα σε διαφορετικές θέσεις. Στην περίπτωση μας, επειδή το κάπνισμα βλάπτει το δέρμα, θα πρέπει τα προϊόντα διακοπής του καπνίσματος να βρίσκονται σύμφωνα με τις επιταγές του disease management στην ίδια οριζόντια θέση δίπλα στις κρέμες ημέρας που παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία, και κάτω από τον τίτλο σειρά περιποίησης δέρματος! Και τότε ο πελάτης θα είναι έτοιμος να δεχτεί την συμβουλή του φαρμακοποιού και να είστε σίγουροι ότι θα δεχτεί πολύ πιο εύκολα την διακοπή του καπνίσματος. Η θεωρία της μνήμης μέσω επιβραβευμένης μάθησης του Skinner που περιγράψαμε παραπάνω, θα μας δώσει και πάλι την εξήγηση : Ο μοναδικός τρόπος να εκτοπίσεις από την μνήμη το θετικό ερέθισμα που προκαλεί η αποδοχή του καπνίσματος από τους συνομήλικους ενός νέου η ενός νεανίζοντας είναι να ανταλλάξεις το ερέθισμα που προκαλεί ικανοποίηση μέσω αποδοχής, με ένα ισοδύναμο αλλά μεγαλύτερης αποδοχής ερέθισμα. Στην περίπτωση μας, το κάπνισμα αντανακλά στον σεξουαλισμό των νέων. Ο σεξουαλισμός όμως έχει και αμιγώς βιολογικές παραμέτρους όπως η αισθητική ομορφιά. Ένα δέρμα ωχρό ρυτιδιασμένο , σπασμένο και ξηρό, σίγουρα δεν έλκει το αντίθετο φύλο. Ένας άνδρας η μια γυναίκα που το στόμα τους μυρίζει περίπου όπως ένα τασάκι σίγουρα δεν είναι πόλος έλξης.

Έτσι, η κατάλληλη συμβουλή για την φροντίδα του δέρματος συμπεριλαμβανομένης και της διακοπής του καπνίσματος, χωρίς-προς Θεού!- την ανάλυση της καρκινογένεσης εκείνη τη στιγμή, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να οδηγήσει στην διακοπή του καπνίσματος. Αφού λοιπόν περιγράψετε στον πελάτη σας το ότι στις μέρες μας το κάπνισμα είναι αντιαισθητικό, θα πρέπει στην συνέχεια να περάσετε στα προβλήματα που δημιουργεί το κάπνισμα στο δέρμα και μονο. Πείτε του λοιπόν ότι το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους χειρότερους εχθρούς του δέρματος. Τα αποτελέσματα της δράσης του είναι έκδηλα στον μεσήλικα. Σε μελέτες που έγιναν αποδείχτηκε ότι το δέρμα του καπνιστή γηράσκει δυο φορές γρηγορότερα μετά την ηλικία των 30 σε σχέση με το δέρμα του μη-καπνιστή. Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν συχνότερα θαμπότερη απόχρωση του δέρματος, πιο έντονους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια τους, καθώς και περισσότερες και παχύπτυχες ρυτίδες, ξέχωρα από τις χαρακτηριστικές ρυτίδες του καπνιστή. Μερικά από αυτά τα κλινικά συμπτώματα οφείλονται στην ελάττωση της αιμάτωσης του δέρματος που προκαλείται από το αλκαλοειδές νικοτίνη, την δραστική ουσία του τσιγάρου. Με την ελάττωση της κυκλοφορίας, προκαλείται χρόνιος περιορισμός της εισόδου επαρκούς ποσότητας θρεπτικών ουσιών που παραλαμβάνονται από τα κύτταρα του δέρματος, ενώ από την άλλη μεριά δεν μπορούν να αποβληθούν οι τοξίνες που παράγει το δέρμα σαν αποτέλεσμα του κυτταρικού του μεταβολισμού. Έτσι η ανάπτυξη και η αναγέννηση του δέρματος καθυστερούν στην αρχή , και στην συνέχεια αναστέλλονται ολοένα και περισσότερο. Το κάπνισμα προκαλεί αφυδάτωση του δέρματος και αυξημένη κατανάλωση βιταμινών A, E, C και Bcomplex, καθώς και των ιχνοστοιχείων ασβέστιο, κάλιο, και ψευδάργυρος, που όπως είπαμε παραπάνω δεν μπορούν εύκολα να αναπληρωθούν δια της θρέψης, λογω της υποαιμάτωσης του δέρματος που προκαλεί η νικοτίνη . Επιπρόσθετα ,το κάπνισμα δηλητηριάζει στην κυριολεξία τις ωοθήκες με αποτέλεσμα την ελάττωση της παραγωγής των οιστρογόνων ορμονών οι οποιες είναι απαραίτητες για την διατήρηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης&&& Τελειώστε από εκεί που αρχίσατε , προκαλώντας διάλογο με τον ασθενή: Γιατί πρεπει το στόμα του και το δέρμα του να μυρίζουν σαν σταχτοδοχείο, και γιατί πρέπει το δέρμα του να μοιάζει με σάπιο μήλο; Σε ποιον αρέσει να φιλάει ένα τασάκι, και σε ποιον αρέσει να χαϊδεύει ένα σάπιο μήλο; Όταν δείτε ότι ο πελάτης σας αρχίζει την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος, έχετε πρόχειρη και μια λίστα κέντρων διακοπής του καπνίσματος που μπορεί να χρειαστεί εάν δεν μπορεί μόνος του να αντεπεξέλθει. Εν ώρα εργασίας θα πρέπει να θυμάστε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αποφεύγετε να παροτρύνετε τους νέους να βλέπουν ταινίες στις οποιες οι ήρωες είναι καπνιστές, χωρίς όμως να αποδίδετε την αποτρέψη στο ότι καπνίζουν!

Εάν το κάνετε, με μαθηματική ακρίβεια θα τους οδηγήσετε στο να πάνε να τους δουν, και συνεπακόλουθα να τους μιμηθούν ! Πείτε τους απλά ένα κατά συνθήκη ψέμα, ότι πχ δεν σας αρέσει το συγκεκριμένο έργο η ότι δεν είναι του γούστου σας ο συγκεκριμένος/-μενη ηθοποιός. Η καπνοβιομηχανία χρησιμοποίησε το καταναλωτικό marketing για να εξαπλώσει την συνήθεια του καπνίσματος. Ο επαγγελματίας φαρμακοποιός θα χρησιμοποιήσει το φαρμακευτικό marketing για να πολεμήσει το κάπνισμα με τα ίδια και καλύτερα όπλα αντί για την κατήχηση και τον κοινωνικό ρατσισμό.

No comments:

Post a Comment