Tuesday, June 9, 2009

Πώς να μείνετε στην ιστορία ..ηττώμενος!


Tρανό παράδειγμα: Ο υποστράτηγος Τσαρλς Ο’Χάρα (1740-1802, αριστερά, πρώτη εικόνα )
Δεν θα ήταν περισσότερο γνωστός από δεκάδες ή εκατοντάδες άλλους αξιωματικούς του Αγγλικού στρατού , που συνήθως δεν τους θυμάται παρά μια μικρή μπρούτζινη πλάκα στην γενέτειρά τους ή σαν ένα μικρό κενοτάφιο σε κανένα Ουεστμίνστερ εάν έπεσαν μαχόμενοι για τα ιδανικά της Αυτοκρατορίας σε άγνωστες γωνιές του πλανητη από βέλη ή λόγχες ιθαγενών παντός χρώματος!
Αλλά, ο Ο’Χάρα είχε την τύχη να έχει την ..ατυχία να ηττηθεί από πολύ ..φερέλπιδες αντιπάλους, και μέσω αυτών να λάβει μια (έστω και ετερόφωτη!) θέση στην αθανασία της ιστορίας.
Μάλιστα, δεν συνδέεται και με τις καλύτερες στιγμές της αγγλικής στρατιωτικής ιστορίας, καθώς και οι δυό αντίπαλοι ήταν ..επαναστάτες!Στο τέλος του πολέμου των «αποικιών» , όταν οι πολίτες της Βόρειας Αμερικής αποφάσισαν να πολεμήσουν για την ανεξαρτησία τους, η καθοριστική μάχη δίνεται (και χάνεται για τους Αγγλους) το 1781 στο Γιορκτάουν (από κει ελκουν το όνομά τους τόσα και τόσα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ) Αρχηγός των αγγλικών δυνάμεων ο υποστρατηγος Cornwallis παραδίδεται, αλλά στέλνει το ξίφος του με ..αντιπρόσωπο! (εικονα 2)
Ο Ταξίαρχος Ο’Χάρα θα αναλάβει να σφραγίσει, συμβολικά, την παράδοση πηγαίνοντας το ξίφος στον αρχηγό των νικητων Στον στρατηγό (επαναστατικώ δικαίω) Τζωρτζ Ουάσινγκτον! Ο Ουάσιγκτον τον παρέπεμψε στον δεύτερο τη τάξει αξιωματικό, τον στρατηγό Λίνκολν.(εικονα 3)
Σε 8 χρόνια οι αποικίες είναι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ουάσινγκτον πρώτος πρόεδρός των και ο Ο’Χαρα υπηρετεί με τον βαθμό του υποστρατηγου στο Γιβραλτάρ Από το Γιβραλτάρ, ο Ναύαρχος Χουντ τον καλεί να αναλάβει την διοίκηση στην πολιορκημενη από τον γαλλικό επαναστατικό στρατό Τουλών, τον Οκτώβριο του 1793. Κατά την διάρκεια της πολιορκίας οι γαλλοι φιλομοναρχικοί πολιορκημένοι θα θρηνησουν και τον αποκεφαλισμό της Μαρίας Αντουανέττας
Οι πολιορκητες πιέζουν, στηνουν πυροβολαρχίες σε καίρια υψώματα γύρω από την πόλη και οι αγγλοι προσπαθούν σε μια αντεπίθεση την 30ή Νοεμβρίου να τα ανακαταλάβουν. (Εικονα 4) Ενας αξιωματικός σηκώνεται όρθιος για να δώσει διαταγή, δέχεται σφαίρα στο χέρι και πέφτει έξω από το χαράκωμα Οι γάλλοι τον συλλαμβάνουν και αντιλαμβάνονται ότι είναι ο Ο’Χάρα Αργά το βράδυ ο διοικητης του γαλλικού σωματος, ένας λοχαγός του πυροβολικού που μόλις προήχθη σε ταγματάρχη πηγαίνει να ρωτήσει αν ο αιχμάλωτος χρειάζεται τίποτα Ο Ο’Χάρα απαντά υπεροπτικά «Αφηστε με ησυχο, δεν θέλω να οφείλω τίποτε στον οίκτο σας» Όμως, είναι ..αγνώμων! Οφείλει πολλά, καθώς αλλιως κανεις μας δεν θα είχε ασχοληθεί!
Ο Ο΄Χάρα κάνει ένα σπάνιο ..νταμπλ! Γνωρίζει, μετά τον πρωτο Πρόεδρο των ΗΠΑ και τον μελλοντικό πρώτο Αυτοκράτορα της Γαλλίας! Το όνομα του αξιωματικού του πυροβολικού ήταν, βέβαια, Ναπολέων Βοναπάρτης!

4 comments:

  1. Και τι θα μπορούσε να χόρευε η Κόρη του Επίτιμου Βρυκόλακα στο Μοντεβιδέο...

    http://www.youtube.com/watch?v=LkfzK_nX-QM

    ReplyDelete
  2. Μου ήρθε και έμπνευση!

    δες στο μπλογκ μου!

    ReplyDelete